Οδηγός προετοιμασίας των επιφανειών πριν τη βαφή

Σε διάφορες επιφάνειες του σπιτιού δημιουργούνται γρατζουνιές και λεκέδες, που επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνισή του. Το χρώμα δεν μπορεί να καλύψει και να διορθώσει τις ρωγμές των επιφανειών, επομένως πρέπει να τις επιδιορθώσετε προτού βάψετε, αλλιώς θα υποβαθμίσουν την ποιότητα, την τελική εμφάνιση και τη μακροβιότητα της βαφής.

Η κατάλληλη προεργασία της επιφάνειας συχνά απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο απ' ότι η εφαρμογή της βαφής.
Όλες οι επιφάνειες πρέπει να είναι καθαρές, στεγνές και να μην έχουν σκόνες, βρωμιές, άλατα, φουσκώματα, λίπη, ή ο,τιδήποτε άλλο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πρόσφυση του χρώματος. Οι επιφάνειες που βάφονται για πρώτη φορά πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες και να έχει εφαρμοστεί το σωστό αστάρι πριν την εφαρμογή του τελικού χρώματος.

01. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΒΑΦΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
02. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΗΔΗ ΒΑΜΜΕΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
03. ΤΟΙΧΟΠΟΪΙΑ
04. ΞΥΛΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
05. ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
06. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

 

01. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΒΑΦΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ


Καθαρίστε την επιφάνεια

Προτού ασταρώσετε απομακρύνεται όλα τα ίχνη σκόνης, σκουριάς, αλάτων, ή μούχλας. Τρίψτε την επιφάνεια καλά και φροντίστε να είναι τελείως στεγνή πριν το αστάρωμα. Αν θέλετε να καθαρίσετε την επιφάνεια (πχ ενός τοίχου) μη χρησιμοποιήσετε σκληρά απορρυπαντικά καθώς μπορεί να διεισδύσουν, να εμποτίσουν την επιφάνεια και να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα της βαφής. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε οικιακό λευκαντικό χλωρίου φροντίστε να έχει στεγνώσει πολύ καλά πριν να εφαρμόσετε το αστάρι.

Επιλογή ασταριού
Η επιλογή του ασταριού είναι κρίσιμη για ένα αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας. Αστάρι πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί αν η επιφάνεια είναι πορώδης ή έχει μεγάλες διαβαθμίσεις στο πορώδες. Σαν γενικός κανόνας : Οποιαδήποτε άβαφη επιφάνεια πρέπει να ασταρώνεται. Τα αστάρια έχουν αναπτυχθεί τεχνολογικά και έχουν ειδικευτεί για κάθε τύπο επιφάνειας, γι' αυτό έχει σημασία να επιλέγεται το σωστό αστάρι για κάθε επιφάνεια : ξύλο, πέτρα, γύψο, μέταλλο κλπ.

Διαβάστε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για την απόδοση του προϊόντος (πόση επιφάνεια μπορεί να βαφεί ανά λίτρο χρώματος), το χρόνο στεγνώματος, το μέγιστο χρόνο που το αστάρι μπορεί να μείνει άβαφο και κατά πόσο προτείνεται η εφαρμογή δεύτερου χεριού ασταριού. Αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί για να εξασφαλιστούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην τελική στρώση του χρώματος.

02. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΗΔΗ ΒΑΜΜΕΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ


Γενικές οδηγίες

Το αστάρι είναι επίσης αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιηθεί σε καλής κατάστασης βαμμένες επιφάνειες, γιατί μεγιστοποιεί την πρόσφυση του τελικού χρώματος. Εξετάστε προσεκτικά την επιφάνεια ψάχνοντας για ρωγμές, φολίδες, όψεις φλοιού πορτοκαλιού, σημεία που το χρώμα έχει χαλαρώσει και χάσει την πρόσφυσή του κλπ.
Παρατηρήστε την έκταση και τη σοβαρότητα της ζημιάς και αναλόγως χρησιμοποιήσετε κάποια από τις μεθόδους που περιγράφονται παρακάτω, πριν το αστάρωμα :

Απόξεση
Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης χαλαρωμένου χρώματος για όλες τις επίπεδες επιφάνειες από πέτρα, ξύλο, μέταλλο κλπ. Για τέλεια αποτελέσματα διατηρείτε το μέσο απόξεσης (κάποιο κοφτερό αντικείμενο ή μια ξύστρα χειρός) σε καλή κατάσταση και εφαρμόστε ίση δύναμη καθώς ξύνετε μια επιφάνεια. Δουλέψτε ξύνοντας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και στη συνέχεια ξύστε κάθετα στην προηγούμενη φορά (90 μοίρες). Στις γωνίες και σε στρογγυλά σημεία χρησιμοποιήστε κατάλληλα εργαλεία για το ξύσιμο. Όταν ξύνετε ξύλινες επιφάνειες δώστε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην εφαρμόσετε υπερβολική πίεση και καταστρέψετε το ξύλο. Για πολύ σκληρές επιφάνειες (όπως μέταλλο) χρησιμοποιήστε ξύστρα δύο χεριών (two hand scraper). Μετά το ξύσιμο και την απομάκρυνση του παλιού χρώματος χρησιμοποιήστε γυαλόχαρτο για να λειάνετε την επιφάνεια. Φορέστε γυαλιά ή μάσκα προστασίας για τα μάτια, δερμάτινα γάντια ή γάντια εργασίας για την προστασία του δέρματος και αποφύγετε την εισπνοή σκόνης χρησιμοποιώντας μάσκα αναπνευστικής προστασίας.

Βούρτσισμα
Μια σκληρή βούρτσα μπορεί να απομακρύνει το παλιό χρώμα από τοίχους και ξύλα (στο ξύλο βουρτσίστε ακολουθώντας τις ίνες του ξύλου). Μόλις απομακρύνετε τις παλιές στρώσεις χρώματος, λειάνετε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο.
Λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, φορέστε γυαλιά ή μάσκα προστασίας για τα μάτια, δερμάτινα γάντια ή γάντια εργασίας για την προστασία του δέρματος και αποφύγετε την εισπνοή σκόνης χρησιμοποιώντας μάσκα αναπνευστικής προστασίας.

Λείανση με γυαλόχαρτο

Περιοχές που έχουν ξυστεί πρέπει στη συνέχεια να λειανθούν. Χρησιμοποιήστε κατά σειρά γυαλόχαρτο χοντρού πάχους, μεσαίου πάχους, λεπτό γυαλόχαρτο, αναλόγως τις απαιτήσεις της επιφάνειας.

03. ΤΟΙΧΟΠΟΪΙΑ


Ελέγξτε αν υπάρχουν βρωμιές, λεκέδες, σημάδια, άλατα κλπ. Αν υπάρχουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατάλληλο καθαριστικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, πριν την εφαρμογή της βαφής δεν θα πρέπει να έχει παραμείνει στην επιφάνεια κανένα ίχνος από σκόνη, βρωμιά, άλατα, ούτε όμως και καθαριστικού. Γι αυτό το λόγο αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει πολύ καλά. Αν υπάρχουν ατέλειες στην επιφάνεια του τοίχου καλύψτε τις με στόκο. Για νέες άβαφες επιφάνειες ακολουθήστε τις γενικές οδηγίες.

Αν η επιφάνεια είναι ήδη βαμμένη απομακρύνετε όλα τα σαθρά μέρη του χρώματος τρίβοντας και ξύνοντας καλά, ακολουθώντας κάποια από τις ενδεδειγμένες μεθόδους που περιγράφηκαν στις αντίστοιχες γενικές_οδηγίες (απόξεση, λείανση, βούρτσισμα). Επιδιορθώστε και γεμίστε τις επιφάνειες πριν το αστάρωμα με τη χρήση στόκου. Εφαρμόστε ένα χέρι από αστάρι (διαλύτη ή νερού) και αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει καλά. Αν δεν είστε σίγουροι για το χρόνο στεγνώματος συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τέλος, εφαρμόστε το χρώμα της επιλογής σας ακολουθώντας τις οδηγίες που περιγράφονται για την εφαρμογή.

04. ΞΥΛΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ


Αν η επιφάνεια του ξύλου είναι ανομοιόμορφη προσπαθήστε να τη λειάνετε χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτο μεσαίου πάχους. Φροντίστε να τρίβετε την επιφάνεια κατά την φορά των ινών του ξύλου με προσοχή και ποτέ απέναντι, διαγώνια ή εγκάρσια των ινών. Αφαιρέστε όλη τη σκόνη μ' ένα κομμάτι ύφασμα. Για καλύτερα αποτελέσματα εφαρμόστε ένα πέρασμα με βρεγμένο, καλά στυμμένο πανί ώστε να μην στάζει. Περιμένετε 30 λεπτά να ανορθωθούν οι ίνες του ξύλου και λειάνετε με ένα γυαλόχαρτο λεπτού πάχους. Αυτό θα αποτρέψει τυχόν ανύψωση των ινών όταν θα εφαρμόσετε το αστάρι ή το χρώμα. Χρησιμοποιήστε ένα αστάρι σε παχιά στρώση που μπλοκάρει τους λεκέδες και αδιαβροχοποιεί την επιφάνεια και αφήστε το να στεγνώσει καλά. Αν χρειαστεί εφαρμόστε και δεύτερο χέρι. Ελαφριά λείανση της επιφάνειας μπορεί να χρειαστεί πριν να εφαρμόσετε το τελικό χρώμα. Όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα διαλύτη χρειάζεται επαρκής αερισμός του χώρου και μια μάσκα αναπνευστικής προστασίας.

05. ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ


Τα περισσότερα χρώματα που εφαρμόζονται σε μια γυαλιστερή επιφάνεια (άβαφη ή βαμμένη) δεν έχουν πολύ καλή πρόσφυση, επομένως προτείνεται να επεξεργαστείτε κατάλληλα την επιφάνεια πριν την εφαρμογή. Χρησιμοποιήστε ένα καινούριο λεπτό γυαλόχαρτο και τρίψτε καλά την επιφάνεια. Μετά το τρίψιμο χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να απομακρύνετε όλα τα ίχνη σκόνης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χημικά μέσα, διαβρωτικά και διαλυτικά για να επεξεργαστείτε την επιφάνεια. Αν το κάνετε χρησιμοποιήστε τα χημικά με προσοχή. Φροντίστε να υπάρχει επαρκής αερισμός στο δωμάτιο, ανοίξτε τα παράθυρα και αποφύγετε να σχηματιστούν ατμοί από τη χρήση των χημικών μέσων. Βέβαια αποφεύγουμε την χρήση χημικών αν χρησιμοποιήσουμε ειδικό αστάρι για γυαλιστερές επιφάνειες. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες των κατασκευαστών και χρησιμοποιήστε τα χημικά αυτά προϊόντα σαν ισχυρούς διαλύτες, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (γυαλιά προστασίας, γάντια, μάσκα και φόρμα εργασίας)

Καθαρισμός με διαλυτικά
Μπορεί να περιλαμβάνει σκούπισμα της επιφάνειας με πανί και διαλυτικό, εμβάπτιση σε διαλύτη, ψεκασμό διαλυτικού ή ελαφρύ τρίψιμο με διαλυτικό. Η χρησιμοποίηση διαλυτικών γίνεται κυρίως για την απομάκρυνση λαδιού, λιπαρών ουσιών, σκόνης, ρύπων και οργανικών στοιχείων. Ανόργανα στοιχεία όπως χλωρίδια, θειϊκά ή σκουριά δεν διαλύονται με τη χρήση οργανικών διαλυτών.

Χρήση κατάλληλων εργαλείων
Πριν τη χρήση απομακρύνετε λιπαρές ουσίες και λάδια με καθαρισμό και πλύσιμο. Ξύστε ή τρίψτε για την απομάκρυνση χαλαρωμένων στρώσεων χρώματος, σκουριάς και οποιουδήποτε ξένου υλικού της επιφάνειας. Τύποι εργαλείων που προτείνονται είναι : γυαλόχαρτα, βούρτσες, ξύστρες κλπ.

06. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ


Απομακρύνετε τους μύκητες και τη μούχλα

Οι μύκητες εμφανίζονται ως κηλιδωτή, μαύρη, γκρι και καφέ μούχλα, που συνήθως είναι δύσκολο να απομακρυνθεί. Αν αυτό δεν γίνει πριν την εφαρμογή του ασταριού ή του χρώματος υπάρχει  περίπτωση να μεγαλώσουν εντός του χρώματος και να το καταστρέψουν.

Αν λοιπόν υπάρχει μούχλα χρησιμοποιήστε μίγμα 3:1 νερού και οικιακού λευκαντικού χλωρίου ή πλύνετε την επιφάνεια με ειδικά μυκητοκτόνα μέσα. Χρησιμοποιείστε σφουγγάρι για να απλώσετε το λευκαντικό μέχρι και μισό μέτρο γύρω από τη μουχλιασμένη επιφάνεια, για να είστε σίγουροι και αφήστε να ενεργήσει πάνω στην επιφάνεια για τουλάχιστον 20 λεπτά. Αφού στεγνώσει επαναλάβετε τη διαδικασία. Ξεπλύνετε την επιφάνεια με νερό και απορρυπαντικό ήπιας δράσης (π.χ Καθαριστικό Πιάτων). Τέλος ξεπλύνετε οριστικά την επιφάνεια και αφήστε τη να στεγνώσει πολύ καλά.

Πάντοτε να φοράτε γυαλιά προστασίας, γάντια και παλιά ρούχα όταν χρησιμοποιείτε λευκαντικά ή μυκητοκτόνα.

Λεκέδες από νικοτίνη, καπνό, λίπη, φωτιά
Καθαρίστε τη λεκιασμένη περιοχή όσο καλύτερα μπορείτε με κάποιο απορρυπαντικό και ξεπλύνετε καλά. Αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει και εφαρμόστε κάποιο αστάρι ή μονωτικό που αδιαβροχοποιεί την επιφάνεια και προστατεύει από τους λεκέδες. Αν χρειαστεί εφαρμόστε και δεύτερο χέρι. Μόλις στεγνώσει το αστάρι εφαρμόστε μια στρώση από το τελικό χρώμα. Στην περίπτωση που η επιφάνεια έχει υποστεί ζημιά από φωτιά, τα αστάρια διαλύτη παρέχουν συνδυαστική κάλυψη των λεκέδων και περιορισμό της μυρωδιάς.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP